De registratie van een idee biedt niet dezelfde juridische bescherming als een octrooi of een merkdepot. Toch kan het registreren van een idee nuttig zijn. Als u (bijvoorbeeld) met een televisie-producent gaat praten kan een registratie een zeer nuttige aanvulling zijn op een geheimhoudingsverklaring.

Kan ik door het vastleggen voorkomen dat mijn idee gepikt wordt?
Nee. Met een wintersportverzekering voorkomt u ook geen beenbreuken!!

Geeft de registratie van een idee dezelfde juridische bescherming als een merk, of een octrooi?
Nee, een registratie kan gebruikt worden om aan te tonen dat de registrant op een bepaald tijdstip het idee registreerde. Niet meer, niet minder.

Waarom zou ik dan een idee registreren?
Een idee-registratie kan een hulpmiddel zijn. In een geheimhoudingsovereenkomst (met een boeteclausule) kunt u verwijzen naar de registratie. In geval van een schending van de geheimhoudingsverklaring kunt de registratie gebruiken in een juridische procedure. Een registratie heeft dus een duidelijke preventieve, afschrikkende werking.

De opties:

Belastingdienst

De belastingsdienst is per 1 januari 2013 gestopt met de registratie van ideeen. Per 2013 worden door de belastingdienst alleen nog (papieren) akten geregistreerd waarvoor deze registratie verplicht is. Voor het vastleggen van ideeën zijn er inmiddels voldoende alternatieven op het internet.

CC Proof

Aanbieder: CC Proof B.V (tip)
Kosten: Voor 1 tot 10 registraties betaalt u € 75,- per jaar.
Bijzonderheden: Uw idee kan onzichtbaar in "De Kluis" worden opgeborgen. De andere optie is "De Arena". Investeerders kunnen daar onder geheimhouding op zoek naar dat éne gouden idee. Misschien wel UW idee!!

File-Reg

Aanbieder: File-Reg International.
Kosten: Het lidmaatschap kost € 20,- per jaar (verplicht). Losse registraties € 15,- Abonnementen vanaf 98 Euro (150 registraties).
Bijzonderheden: Gratis juridisch advies in geval van geschillen.

i-Depot

Aanbieder: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.
Kosten: Een elektronisch i-DEPOT kost € 35 voor vijf jaar.
Bijzonderheden: x

 


 


Onze partners:

Octrooibureau Klavers, Almere

Progest - Maak van uw idee een succes!

CC Proof - Het is JOUW idee!! Leg het vast, voor iemand anders het doet!CC Proof

Zustersites:

De Octrooibeurs
De Merkenbeurs